Header image

Aaltense Gerrit is 1 van 100 op nieuwe tentoonstelling WO2

AALTEN - 'De Tweede Wereldoorlog in 100 Voorwerpen' is de nieuwste tentoonstelling die op dinsdag 4 februari is geopend in de Kunsthal te Rotterdam. Eén van de 100 verhalen achter de voorwerpen is afkomstig van de destijds 19-jarige Aaltense Gerrit Hoopman vermomd als vissersvrouw.

Videojournalist Albertine Bloemendal van dagblad Trouw heeft een serie video's gemaakt in de aanloop naar de tentoonstelling. Haar beeldmateriaal bevat de verhalen achter de 100 tentoongestelde voorwerpen. Eén daarvan speelde zich af in de Westerkerk in Aalten.

Op 30 januari 1944 vond er een razzia plaats in de Westerkerk. Tijdens deze razzia was er een jongeman die op een wel heel bijzondere wijze wist te ontkomen: de 19 jarige Gerrit Hoopman. Hij zat in de kerk naast een vissersvrouw uit Scheveningen. Zij woonde destijds tijdelijk bij de familie Hoopman in huis en gaf hem onopvallend haar cape, kapje en overrok, waarna hij zich als vissersvrouw kon vermommen, om zo onopgemerkt de kerk uit te komen. Op 22 januari 2014 interviewde Albertine Bloemendal de echtgenote van Gerrit Hoopman, die zijn verhaal vertelde. De videojournaliste van Trouw verwerkte voor haar eigen productie beelden uit de film: 'Aalten in Oorlogstijd'. Deze werd eind 2003 samengesteld door de Achterhoekse scenaristen Chris Pouwelsen, Raymond Roelofsen en Leo van der Linde.

Kijk voor meer info over Aalten in Oorlogstijd op www.youtube.com en bekijk de video's van Bloemendal via www.kunsthal.nl/De-Tweede-Wereldoorlog-in-100-voorwerpen.Ander nieuws