Header image

Harpconcert Hoog-Keppel door Regina Ederveen

HOOG-KEPPEL - Keppel Cultuur organiseert op 23 februari om 15.30 uur een harpconcert in de dorpskerk te Hoog-Keppel.

Het thema is 'Weg van de harp' over de legendarische harpiste Rosa Spier (1891-1967). Regina Ederveen behaalde aan het Utrechts Conservatorium het diploma Uitvoerend Musicus Harp.

In 1998 heeft zij zich een jaar in Engeland georiënteerd, o.a. op de Engelse harpmuziek uit de vorige eeuw. In 2009 gaf zij als enige harpiste in het internationaal samengestelde YouTube Symphony Orkest een concert in Carnegie Hall in New York. Regina Ederveen ontving een beurs van het Prins Bernhard Fonds voor studie op het gebied van de keltische harp. Zij schreef een biografie over Rosa Spier getiteld 'Weg van de harp' (uitgave 2011).

Rosa Spier is geboren in een arm Haags gezin anno 1891. Zij was ooit de gevierde harpiste van het Concertgebouw Orkest. Met passie, wilskracht maar vooral door een uitzonderlijke muzikaliteit, behaalde ze al voor de Tweede Wereldoorlog grote successen en speelde voor uitverkochte zalen in Europa.

Regina Ederveen laat in dit concertprogramma fragmenten horen uit de aangrijpende en vaak humoristische brieven en dagboeken die door Rosa zelf zijn geschreven. Ze gaan over haar roerige leven, haar ervaringen met de harp en de medemens. Dit alles wordt afgewisseld door prachtige harpsolo's die Regina laat horen op haar gouden pedaalharp uit 1911.

Een intiem programma dat een mooi tijdsbeeld laat zien van de mens en musicus Rosa Spier in de eerste helft van de 2oe eeuw. Maar met zeer gevarieerde muziek, van Barok tot Flamenco!Ander nieuws