Header image

Midwinterhoorngroep d’Olde Roop viert 25-jarig bestaan

ZELHEM – Op zaterdag 4 januari aanstaande, van 14.00 tot 17.30 uur, is het groot feest bij Museum Smedekinck in Zelhem. Dan viert namelijk Midwinterhoorngroep d'Olde Roop het 25-jarig bestaan. Er is van alles te doen en te beleven. Er komt zelfs een hoogwerker om de midwinterhoornblazers en andere aanwezigen in hogere sferen te brengen. Iedereen is welkom. De entree is gratis.

Bijna 25 jaar na de oprichting is de Zelhemse midwinterhoorngroep, met ruim 40 leden, één van de drie grootste in de Achterhoek. Het doel is het in stand houden van de folklore rond het midwinterhoornblazen middels demonstraties, advies, cursussen (bouwen en blazen) en het blazen in de adventstijd en daarna nog tot Driekoningen (6 januari). Vanaf februari 1997 maakt de groep deel uit van de Oudheidkundige Vereniging Salehem en sinds 2006 is Museum Smedekinck de thuisbasis. Al vanaf september zijn de midwinterhoornblazers, ieder jaar opnieuw, druk met vergaderen en oefenen, om in de amper zes weken waarin buiten mag worden geblazen, maar zo goed mogelijk voor de dag te komen. De periode tussen de 1ste adventszondag en 6 januari is voor d'Olde Roop een drukke tijd. Elke adventszondag is er wel ergens een midwinterhoornwandeling met medewerking van de Zelhemse blazers. Daarnaast treden leden van de groep in genoemde periode regelmatig op tijdens kerkdiensten, op kerstmarkten en andere plaatsen. Op 6 januari wordt het blaasseizoen afgesloten met het "afblazen"op diverse plekken in Zelhem.

Het feest ter ere van het 25-jarig bestaan wordt gevierd in De Schure van Museum Smedekinck en buiten op het museumterrein. De entree is gratis, maar de hapjes en drankjes zijn wel voor eigen rekening. Dat geldt uiteraard niet voor de genodigden. Op het programma staan, behalve optredens van leden van d'Olde Roop - ook vanaf de hoogwerker - ondermeer optredens van het blokfluitensemble Vivente en diverse demonstraties. Verder zijn er verschillende hoorns, zoals de droge en natte midwinterhoorn, alpenhoorn en didgerido te bekijken en –luisteren. Om 16.00 uur vindt de officiële heropening van het Ludgerkerkje plaats. Dit wordt "opengeblazen" door midwinterhoornblazers, die zich boven en in het kerkje bevinden. Daarna volgt het estafetteblazen door de leden van d'Olde Roop.Ander nieuws