Header image

Noaberschap op het MPF in Zelhem

ZELHEM – “Waar is Tante Rikie?”, vraagt MPF-presentator Willie Oosterhuis. Tot zover Rikies anonieme avondje uit naar het Mega Piraten Festijn in Zelhem. Ze zit op de tribune. Het publiek wijst. Dus mag Rikie het podium op. Dat kost enige bedenktijd, maar ze komt. Een minuutje later hupst ze vrolijk mee tijdens de set van Bökkers. In de tent wordt her en der wild gehost op de boerenrock van de Sallandse band. Vooraan staat iemand keihard te headbangen. De lange haren zwiepen alle kanten op. Het Mega Piraten Festijn is anno 2017 veel meer dan Nederlandstalige volksmuziek alleen.

 

Maar rond negen uur betreedt Jannes het podium. En hij blijft de koning van het feest. “Kan dat zo vroeg al?”, vroeg Willie zich in zijn aankondiging nog hardop af. Maar het kán. En hoe. Duizenden handen gaan omhoog. Een klein clubje aanwezig scandeert zelfs nog even ‘høken’! Jannes lacht. De jongeman met het syndroom van Down, die vorig jaar ook al op het podium stond, flikt het weer. Hij jut het publiek even kort op, weet daarmee een enorm gejuich te bewerkstelligen, maar houdt het kort en verlaat ook al snel het podium weer. Bij afsluiter ‘Mijn naam is Jannes’ met natuurlijk de toevoeging ‘en ik kom van het platteland’ ontploft de tent.

 

En meteen gaat het feest verder met Mooi Wark. Dat enkele weken geleden slecht nieuws kreeg. Drummer John Roffel is ongeneeslijk ziek en stapte per direct uit de band. Maar niet voordat hij zelf een vervanger had geregeld in de persoon van Dennis Hendriks. “Ik heb het ook tegen John gezegd: ‘Jammer dat het zo moet, maar mooi dat het zo kan’”, vertelt de laatste. John is er zelf niet bij. Maar Wim ‘Salabim’ van Aperlo van Facebookfenomeen Poar Neem’n, maakt opnames met zijn mobieltje, zodat John, hij is met vrouw en kinderen een weekendje weg naar een Waddeneiland, ook kan meegenieten. Wim, gestoken in een T-shirt met een afbeelding van John, zingt ook nog even mee met het nummer dat Poar Neem’n opnam met Mooi Wark: ‘Probleem’?’.  

 

Staande ovatie
Er is in de laatste dagen nogal wat over de band en John heen gekomen. Maar met hem lijkt het naar omstandigheden nog redelijk goed te gaan. Zijn rock’n roll-kwajongensstreken zijn er nog steeds, zo laat bassist William Bossong weten. “Vorige week moesten we spelen op een feest ter ere van de opening van een nieuwe vaarroute bij Assen. De koning was er ook. Wij mochten een paar nummers doen samen met het Noord Nederlands Orkest. John opgehaald en hij mee. En hij heeft ook nog een aantal sappies meegedronken. Dat ging nog best hard. En daar was ook de directeur van het Drents Museum. Die vroeg ons om gesigneerde drumstokjes van John. Die wilde hij een plekje geven in zijn museum. Later vertelden we dat tegen John. Hij was onder de indruk. ‘Oh’, zei hij, ‘dan wil ik ook even kennis maken met die man’. En John loopt naar die directeur toe, en ik zweer het je, dit is echt gebeurd, hij slaat z’n arm om die mans schouder en zegt: ‘Wat te gek dat jullie mij willen opzetten!’ Weet je, zoals een dier… Die man wist niet hoe hij het had. Maar toen begon John te lachen… En hij ook.”

 

En zo benadrukt William ook: John blijft erbij horen. “Hij heeft heel veel hartverwarmende reacties gehad. Dat deed hem goed, maar ook zijn familie. Ik bedoel, tijdens die avond in Assen kreeg John een staande ovatie van een minuut. Maar al die steun, al die aandacht, die houden een keer op. En dan ben je gewoon iemand die ziek is. Daarom willen we hem erbij blijven betrekken. Hij is nog steeds gewoon lid van de band, onze vijfde man, zo lang het duren mag…”

 

Noaberschap
Ja, met Mooi Wark, Bökkers, Tante Rikie, Poar Neem’n en Jannes die in de Achterhoek nog eventjes fijn benadrukt dat hij van het platteland komt, was de oostelijke inbreng op het feest weer groot. Het MPF draagt steeds meer het ouderwetse plattelandsgevoel uit. Gezelligheid en bier. En noaberschap. Dat blijkt ook uit de steunbetuigingen die Mooi Wark kreeg. Ja, Dennis komt uit Stonegood, maar Richard ‘Gorro’ Jansen en de zijnen, snapten het. Zo gaat dat.

 

The Kelly Family is natuurlijk een heel ander verhaal. Kathy, Paul, John en Patricia Kelly zijn zich aan het voorbereiden voor een grote tour en zijn om meters te maken in het najaar op alle MPF’s van de partij. Er wordt hard meegezongen met ‘Fell in love with an Alien’. Bij David’s Song is dat wat minder, maar dat is dan ook niet echt een meezinger. Wel is de melodie natuurlijk tijdloos. Bij het laatste nummer ‘Take my hand’, wordt aan het publiek gevraagd om elkaars handen vast te pakken. En daar geeft een aanzienlijk deel van de aanwezigen gehoor aan. Na afloop zijn ze dan ook dik tevreden over hun tweede optreden op het MPF. “De eerste keer was het oké, maar dit was beter”, vertelt John. “Ik heb me ook beter vermaakt. Het is een ‘challenge’. Met ons is het niet alleen maar feesten, feesten, feesten.” Patricia kan nog steeds een paar woordjes Nederlands, in haar jeugd woonde ze in Amsterdam en Volendam, en maakte daar in haar aankondigingen ook gebruik van. Ze begint met veel zelfspot te lachen. “We raken eraan gewend dat we hier geen sterren zijn.” De andere drie lachen mee. “Hier zijn we onderdeel van een geheel. Maar we kregen het voor elkaar dat iedereen elkaars handen vast pakte. En dat vond ik geweldig.”  

 

Fanatisme
MPF-organisator Eddie Mensink ziet ondertussen dat het goed is. “De eerste fan van The Kelly Family stond er vanmorgen om elf uur al. ’s Middags had zich hier een clubje dames verzameld. Die hebben de hele tijd op het buitenterrein liedjes van The Kelly Family gezongen. Het fanatisme van die fans is ongelooflijk. Dat heb ik nog nooit meegemaakt!”


Bij het buitenpodium van Poar Neem’n hebben ook de heren van Mooi Wark zich verzameld. Ze werken graag even mee aan de show. Wim kijkt goedkeurend toe. “Dit was de allereerste keer op het MPF dat ik op het grote podium moest meezingen. Bliksem, wat was ik zenuwachtig. Hele andere koek dan presenteren. Ik heb nog nooit voor zo’n groot publiek staan zingen.” En ondertussen neemt hij een slokje bier. “We kunnen als Poar Neem’n natuurlijk niet met een blikje cola komen aanzeilen!”Ander nieuws