Header image

Achterhoeks showorkest treedt op in Ahoy

BORCULO - Het is misschien wel een van de opmerkelijkste ‘exportproducten’ uit de Achterhoek: de Highland Valley Pipes and Drums. Dit circa 250 leden tellende muzikale gezelschap brengt de grootste Schotse indoorshow ter wereld. Vandaar dat de Achterhoekers voornamelijk optreden in de grote Duitse arena’s. Maar het spektakelstuk is binnenkort ook in Nederland te zien. De ‘Music Show Scotland’ wordt namelijk 29 maart in Ahoy Rotterdam voor het voetlicht gebracht. Mistflarden hullen zich mystiek rond een levensgroot kasteel. Bovenop een fier wapperende Schotse vlag, Keltische klanken, kilten, bulderende kanonnen en de onvermijdelijke doedelzakken. Het evangelie der highlands, gepredikt door een gezelschap uit de Lage Landen.

Het is een rondtrekkend circus. Zes vrachtwagens zijn er nodig om het levensgrote kasteel – opgetrokken uit een slordige dertig ton staal en twaalf ton hout – en de geluids- en lichtshow op de plaats van bestemming te brengen. "Al met al een kleine honderd ton materieel”, zegt Hans Beerten, samen met broer Benno de grondleggers van de Schotslandshow, met gepaste trots. "Met in het spoor vijf touringcars voor de artiesten.” De broers Beerten zijn in de ban van de doedelzak, zoveel is wel duidelijk. Hans Beerten: "Een machtig instrument. Al zit er geen volumeknop op. Als je op een meter afstand staat, krijg je 110 decibel naar je hoofd geslingerd. Da’s de menselijke pijngrens. Als je dan met zo’n band marcheert, geeft dat een machtig gevoel.” Het waren de gebroeders Beerten, die ooit het balletje aan het rollen brachten. "Eind jaren negentig zijn we met een groepje doedelzakfanaten een eigen pipeband begonnen.” De show groeide de afgelopen jaren uit z’n voegen. Blikvanger is het immense kasteel. "Het aardige aan dit kasteel: we hebben het zelf ontworpen. Alles past in elkaar volgens een vernuftig kliksysteem. Er komt geen spijker of bout aan te pas.”

Een uitstapje is als een mega-schoolreisje. Benno Beerten: "Circa de helft van de 250 mensen komt hier uit Borculo. Daarnaast werken we samen met collega-korpsen uit Apeldoorn, Groningen, een Britse piperband en een vijftal Duitse verenigingen. In Ahoy hebben we bovendien een Britse gastzangeres, die speciaal komt overgevlogen om het door haar geschreven nummer ‘Millennium prayer for peace’ te zingen.” Volgens ‘De Beertens’ wordt alles in eigen beheer gedaan. "We hebben een eigen oefenruimte met zelfs een eigen pub. Bij optredens reist een bouwploeg van zo’n dertig man twee dagen van tevoren vooruit. Als de muzikanten komen, staat alles klaar. We nemen zelfs onze eigen keuken mee, inclusief gediplomeerd kok. Het is één grote familie. Iedereen is gelijk.”

Het opvallende is bovendien Schotse traditionals soms hand in hand gaan met popklassiekers. Circa tien keer per jaar wordt de show voor het voetlicht gebracht. "Die Duitse hallen zijn het meest geschikt. In Nederland hebben we beperkte mogelijkheden. Maar we willen onze ‘Music Show Scotland’ ook wat vaker in eigen land ten tonele voeren. Vorig jaar hebben we al eens in Apeldoorn gespeeld en nu volgt dus Ahoy.” De muzikanten genieten intussen met volle teugen van het sterrendom. Trombonist Hugo Wieggers: "Als je dan in Duitsland aankomt en hoort dat Deep Purple in dezelfde hal heeft opgetreden en wij een week later meer publiek trekken, dan is dat toch wel kicken.”

Zie ook: www.highland-valley.nlAnder nieuws