Header image

Bekendmaking Beste Boek Achterhoek

BORCULO - Dit jaar wordt alweer voor de zestiende keer de Boekenweek Achterhoek en Liemers georganiseerd. Deze week is een initiatief van de Dialectkring Achterhook en Liemers, de Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. De organisatie beoogt met de Boekenweek extra belangstelling te wekken voor streekboeken en streektaal.

Bij de Boekenweek Achterhoek en Liemers hoort zoals altijd een boekenweekgeschenk. Deze uitgave, getiteld Flonkergood, bevat dit jaar een selectie korte verhalen van S. Carmiggelt die speciaal voor deze gelegenheid zijn vertaald naar het dialect. Bij aanschaf van een streekboek tijdens de Boekenweek ontvangt men in de deelnemende boekenhandels Flonkergood gratis.

Onderdeel van deze week is de verkiezing van Het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2013. De selectiecommissie, samengesteld uit de afgevaardigden van de genoemde organisaties, heeft samen met een vakjury de boeken beoordeeld. Uit zo’n 60 in 2013 verschenen boeken uit de streek is een lijst met zestien titels voorgeselecteerd door de selectiecommissie. Deze zijn aan de vakjury voorgelegd.

De vakjury, bestaande uit Veronie Kramer(boekhandel Kramer), Anja de Graaf (bibliotheek West Achterhoek), Gerthe Lamers (cultuurmakelaar Lochem) en Annie Freriks (boekhandel Boek en Buro), aangevuld met Mini Bosman van de selectiecommissie, heeft uiteindelijk haar keuze bepaald en vijf boeken genomineerd.

De vijf genomineerden voor Het Beste Boek Achterhoek en Liemers 2013 zijn (in willekeurige volgorde): • Achterhoek en Liemers, fotoboek met foto’s van J. Gal en teksten van H. Krosenbrink • Kastelen in Gelderland, overzichtswerk red. J. Vredenberg c.s. • Zo bijzonder ben ik niet, ‘beeldboek’ van Y. Ruessink/N. Hoffer • Adel en ridderschap in Gelderland, red. I. Jacobs c.s. • Landschappelijk ondernemen in de Achterhoek, A. Oosterbaan/A. Kaminski

Tijdens de bijeenkomst op zaterdagmiddag 8 maart a.s. wordt de aftrap gegeven van de Boekenweek, Flonkergood zal worden gepresenteerd – met o.a. een presentatie van Lex Schaars over de vertalingen van Carmiggelt – en alvorens de prijs voor Het Beste Boek zal worden uitgereikt krijgen de auteurs/samenstellers de gelegenheid om iets over hun genomineerde publicatie te vertellen.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen. Locatie: Buitencentrum Kerkemeijer, Ruurloseweg 51 te Borculo. Aanvang 14.00uur Toegangsprijs € 5 p/p, incl. 2 consumpties.Ander nieuws