Header image

Winterwandeling door het coulisselandschap bij Haarlo.

BORCULO - De afdeling IVN Oost-Achterhoek organiseert een wandeling door het coulisselandschap bij Haarlo. Dit keer vindt de wandeling plaats op zondag 15 december: We vertrekken om 14.00 uur. Startplaats: Parkeerplaats aan de Dennenweg, 7273 te Haarlo. Volg de IVN borden.

Als je door Haarlo naar de startplaats rijd kom je langs het Kulturhus 't Stieltjen en de Kluntjespot. De Kluntjespot is een kerkje dat gebouw is in 1858. Het dankt de naam aan de achtkantige bouwvorm. Het lijkt daarmee op een oud suikerpotje. Beide gebouwen vertegenwoordigen zowel de oude als nieuwe cultuur die we terug vinden in het landschap rond Haarlo. Hier wisselt de nieuwe natuur zich af met het oudere cultuurlandschap. Het landschap dat we nu kennen is in belangrijke mate ontstaan in de tijd dat de Kluntjespot is gebouwd. Voor het kerkje staat het beeld van het Haarlose Boertje dat een symbool is voor de noeste arbeid waardoor het huidige coulisselandschap is ontstaan.

We wandelen over oude paden die ons door het winterse landschap van bos en open cultuurlandschap voeren. De akkers zijn al winterklaar gemaakt en de vogels in het bos zullen weer meer te zien zijn. Nu het blad gevallen is bedekt het de bodem met bruin en gelige tinten. Bij kouder weer zijn deze voorzien van een suikerachtig rijprandje. In deze winterse omstandigheden vormen de bomen, als zwarte skeletten, de spookachtige coulissen die in veel verhalen terugkeren. Over deze bomen is dan ook veel te vertellen.Ander nieuws