Header image

Mantelzorgersavond: Lichtdementerenden verhalen laten vertel

DOETINCHEM - Hoe stimuleer je iemand met lichte dementie een verhaal te vertellen, hoe kan je dat ondersteunen en hoe doe je dat zo dat je er zelf ook plezier aan beleeft? Daarover organiseert het Servicepunt Amateurkunst een speciale avond op maandag 16 december. Dit in het kader van het project Verhalenoogst. Docent Boaz Boele heeft veel oefeningen en handige tips. De bijeenkomst is niet voor de ouderen zelf, maar in januari zijn er twee vertelochtenden voor mensen met lichte dementie, samen met hun mantelzorgers. Deze avond is als voorbereiding voor de vertelochtenden in januari, maar hij is ook ‘los’ te bezoeken. Graag nodigen we mantelzorgers uit voor deze avond op Maandag 16 december van 19.00 tot 20.30 uur in de Gruitpoort U kunt zich (liefst per mail) aanmelden via sak@gruitpoort.nl onder vermelding ‘Verhalenbijeenkomst mantelzorgers’ en uw naam. Entree is gratis dankzij financiële steun van verschillende fondsen. Verhalenochtenden met licht dementerenden in januari Tijdens twee verhalenochtenden in januari gaan ouderen met lichte dementie in gesprek met hun mantelzorgers op zoek naar een mooi verhaal. En verhalen zijn er genoeg want iedereen heeft wel wat te vertellen. Bijvoorbeeld over vroeger, over school, werk, familie, de oorlog, eerste liefde, alles kan. Iedereen is uiteraard helemaal vrij in de keuze van zijn verhaal. Samen met de docent wordt er dan bekeken hoe de verhalen mooi, leuk of spannend verteld kunnen worden.

Het bijzondere van deze verhalenochtenden is dat ze voor licht dementerenden mensen én hun mantelzorgers zijn. Het doel van de verhalenochtenden is om plezier aan het vertellen van verhalen te beleven. Want dat kan ook als het wat lastiger is om de draad vast te houden.

De oudere vormt bij de workshop een koppel met één van zijn vaste mantelzorgers. De workshop bestaat uit twee verhalenochtenden. Als koppel doe je dus aan beide ochtenden mee. Er is geen voorbereiding nodig en mensen hoeven van te voren niet te weten wat ze willen vertellen. De vertelochtenden zijn woensdag 22 en 29 januari van 10.30 uur tot 12.00 uur. Locatie is de Gruitpoort in Doetinchem. Dankzij een financiële steun van verschillende fondsen kan deze workshop gratis aangeboden worden.

De workshops worden gegeven door Boaz Boele, theatermaker en docent. Boaz is als theaterdocent afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Sindsdien is hij als regisseur, trainer en docent verbonden aan heel diverse projecten. Boaz werkt graag met verschillende leeftijden, van kinderen van 4 jaar tot mensen van boven de 100. Hij maakte met een groep bejaarde spelers de voorstelling ‘Later als ik groot ben...’.

Het project bestaat uit nog andere activiteiten. In november waren er schrijfworkshops en in januari vertelworkshops. Middelbare scholieren van verschillende scholen interviewden ouderen interviewen en maken geïnspireerd door die verhalen op school gedichten en kunstwerken. En koren en theatergroepen maken speciale verhalenvoorstellingen. Die voorstellingen worden op ca. 15 verschillende locaties uitgevoerd. Een ware verhalenoogst dus. Het Servicepunt Amateurkunst heeft Verhalenoogst in samenspraak ontwikkeld met Sensire, Markenheem, Azora, Diafaan, het Rietveldlyceum, het Almendecollege, Alzheimer Doetinchem, Stichting Welcom en verschillende koren en toneelverenigingen. Verhalenoogst is mogelijk dankzij de financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het fonds Sluyterman van Loo en het RCOAK.Ander nieuws