Header image

Technisch Vrijetijdscentrum zoekt extra vrijwilligers

DOETINCHEM - Iedere week komen basisschoolleerlingen van groep 7 en groep 8 naar het technieklokaal van Technisch Vrijetijdscentrum (TVC) aan de Ambachtstraat 10 in Doetinchem. Met zo’n zeven vrijwilligers per les leren de kinderen in vier dagdelen dat techniek niet saai, moeilijk of ingewikkeld is. Na elke les gaan de kinderen met een eigengemaakt technisch werkstuk naar huis.

In de regio Achterhoek zijn zeven technieklokalen. Voor de gemeentes Doetinchem en Bronkhorst zijn twee lokalen ingericht: één in het Technisch Vrijetijdscentrum en de ander in het Metzo College. Omdat basisschoolleerlingen geen duidelijk beeld hebben van wat techniek is, kiezen ze meestal niet voor een opleiding in deze richting. Dat techniek veel meer is dan ‘vieze handen’ ervaren de kinderen tijdens de vier technieklessen die de gemeente Doetinchem en Bronkhorst sinds 2009 aanbieden.

Voor het geven van de technieklessen werken de technieklokalen samen met veel vrijwilligers. Deze vrijwilligers hebben meestal ervaring in technische beroepen, maar dat hoeft niet. Zoals Theo Seevinck. Hij werkt nu zes jaar als vrijwilliger bij het Technieklokaal van TVC. Theo: “Ik ben altijd bij de politie geweest. Mijn ervaring in het onderwijs of met techniek is nihil. Of zoals ik het zelf altijd glimlachend zeg, ik word niet gehinderd door enige kennis. Wel ben ik handig. En ik vind het leuk met kinderen te werken; ze iets bij te brengen en hun enthousiasme te ervaren.” Theo vervolgt: “Die twee dagdelen per week als vrijwilliger bij TVC, bevallen prima. Ook val ik nog weleens in. Onze coördinator Wito Bongers gaat flexibel om met vrij verzoeken. Dit werk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Vanzelfsprekend moeten er voldoende begeleiders op de vloer zijn om de kinderen te begeleiden.”

Wils van Soldt is nu drie jaar vrijwilliger. Hij komt uit Den Haag en werkte daar voor een ingenieursbureau in de energietechniek. Daarnaast gaf hij in de avonduren les aan de HTS. Vier jaar geleden is hij naar Doetinchem verhuisd vanwege de rust en ruimte. “Om hier in de Achterhoek ‘in te burgeren’ ben ik direct op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Bij toeval ben ik bij TVC terechtgekomen. Dit werk doe ik nu drie jaar en voor drie dagdelen per week. Elke keer ga ik met evenveel plezier. Ik maak het mee dat kinderen met verbazing kijken naar hun eigen kunnen. Dat is mooi om mee te maken. Omdat Wito een goede manager is, loopt de hele organisatie lekker soepel. Gewoon tijdig laten weten als je een keer niet kunt. Dan is er veel mogelijk.”

TVC heeft nieuwe vrijwilligers nodig. Iedereen die handig is en het leuk vindt met en voor kinderen te werken, kan zich aanmelden. Ook ‘technische’ vrouwen zijn van harte welkom. Meer informatie bij Wito Bongers van TVC: 0314 39 39 21 of www.tvcdoetinchem.nlAnder nieuws