Header image

Bronckhorst wil twee monumentale panden te hulp schieten

Het college van de gemeente Bronckhorst wil ongeveer 120.000 euro uittrekken voor het restaureren van twee monumentale gebouwen. Het gaat om de Eekschuur aan de Hessenweg in Hummelo en het kerkje aan de Hummeloseweg in Laag-Keppel.

Beide gebouwen zijn in slechte staat. Het college wil de twee karakteristieke, beeldbepalende historische panden in de gemeente behouden en willen daarom eenmalig een subsidie verlenen. "In Bronckhorst zijn we trots op onze cultuurhistorie. Deze beide markante panden zijn beeldbepalend en van grote historische waarde. Het kerkje is lang van betekenis geweest voor de inwoners van Laag-Keppel. De eekschuur is zeldzaam in zijn soort en belangrijk voor de identiteit van Hummelo." licht wethouder Spekschoor toe.

Eekschuur
Bij de eekschuur gaat het om renovatie van het hele pand. Mede als gevolg van een windvlaag is in 2014 het dak ingestort. Daardoor heeft het nu geen functie meer als opslagplaats voor landbouwwerktuigen. Vanwege deze oorspronkelijke functie en de beeldbepalende ligging aan de Hessenweg heeft de schuur een hoge monumentale waarde. Het is de enige eekschuur in de gemeente Bronckhorst. Voor de restauratie is 63.000 euro nodig.

Kerkje
Bij het kerkje in Laag-Keppel gaat het om een restauratie en interne uitbreiding van de huidige kunstuitleen-, galerie en tentoonstellingsruimte. Daardoor wordt het een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor liefhebbers van kunst en religieus erfgoed. De kerk had tot halverwege de jaren ’70 een religieuze functie. In de daarop volgende jaren werd het onder andere gebruikt als jeugdsoos en disco. De achterkant van het gebouw werd tot medio 2016 gebruikt als hobbycentrum. De diverse functies zijn de staat van het onderhoud van het kerkje niet ten goede gekomen. Voor de kerk is 60.546 euro nodig.Ander nieuws