Header image

€ 2354.98 voor blinden en slechtzienden

GROENLO- Van 9 t/m 14 december was het collecteweek voor blinden en slechtzienden. In Groenlo hebben de collectanten in totaal € 2354.98 opgehaald. Initiatiefnemer Vereniging Bartiméus Sonneheerdt besteedt het geld aan voeltekeningen voor blinde en slechtziende leerlingen op de basisschool.

Voeltekeningen zijn driedimensionale afbeeldingen, waarmee blinde en slechtziende kinderen de plaatjes uit een lesboek voelend met hun vingers kunnen 'bekijken'. Blinde basisschoolleerlingen kunnen informatie zo beter begrijpen en dezelfde lesstof volgen als hun ziende leeftijdsgenootjes. Er wordt een hele leerlijn omheen ontwikkeld met lesmaterialen voor elk leerjaar, toetsen en een docentenhandleiding.

Bartiméus Sonneheerdt zet zich sinds 1915 in voor blinden en slechtzienden. Directeur Carla Aalderink: “Mensen met een visuele beperking komen in onze voortdurend veranderende wereld gemakkelijk in een isolement. Informatie opzoeken op internet, een museum bezoeken, reizen met trein of bus; zonder de juiste aanpassingen is dit al gauw behoorlijk ingewikkeld. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het aantal blinden en slechtzienden in Nederland over ruim zes jaar is opgelopen tot circa 380.000. Oorzaken hiervoor zijn onder meer de vergrijzing, maar ook ziektes als diabetes waardoor veel jonge mensen worden getroffen.”

“Geld voor innovatieve hulpmiddelen, slimme aanpassingen en specifieke begeleiding is daarom hard nodig,” vervolgt Carla Aalderink. “Denk aan slimme geleidestokken, aangepast lesmateriaal voor schoolkinderen en coaching voor jongeren. Kortom, alles wat mensen met een visuele beperking nodig hebben om gelijkwaardig te kunnen meedoen in onze maatschappij. Wij vinden het dan ook geweldig dat zoveel mensen zich hebben ingezet om de collecte tot een succes te maken.Ander nieuws