Header image

Expositie Stoomhoutzagerij Nahuis in Stadsboerderij Grolle

GROENLO - In samenwerking met de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis Groenlo wordt in de Stadsboerderij Grolle een expositie gehouden over de stoomhoutzagerij. Ruim tweehonderd foto's brengen de geschiedenis van Stoomhoutzagerij Nahuis in beeld, van het oorspronkelijke bedrijf tot en met het huidige museum. De expositie begint op 8 juli a.s. en loopt tot eind augustus. De foto's laten zien hoe Stoomhoutzagerij Nahuis vroeger een bedrijf was en hoe het uiteindelijk een museum is geworden. In de vitrinekasten vindt u nog originele werktuigen en gereedschappen, zoals die vroeger in de stoomhoutzagerij werden gebruikt. Via de beeldschermen in de Stadsboerderij kunt u historisch filmmateriaal zien.

Stoomhoutzagerij Nahuis dateert uit het einde van de 19e eeuw en is voortgekomen uit een radmakerij, die al in 1850 bestond. Het houtzagen gebeurde in die tijd nog geheel met de hand. Omstreeks 1918 werd de zagerij gemechaniseerd door de aanschaf van een stoommachine. Deze stoommachine is gebouwd in 1897 en tot 1977 in bedrijf geweest. Er bestaat waarschijnlijk geen tweede exemplaar van. In het museum Stoomhoutzagerij staat ook een kleine stoommachine uit 1892, uniek in zijn soort. Naast de beide unieke stoommachines is er in het museum Stoomhoutzagerij Nahuis veel meer bewaard gebleven, zoals bijv. twee oude zaagramen en de houtdroogloods. De expositie in de Stadsboerderij Grolle geeft hiervan een prima overzicht. Stoomhoutzagerij Nahuis was tot ver in de 20e eeuw het aangewezen adres om voor tal van molens in Nederland het benodigde hout te zagen. Eind jaren zeventig van de vorige eeuw is de zagerij als bedrijf gestopt. De familie Nahuis, Houthandel en Zagerij Nijenhuis & Hendriksen B.V. en veel instanties en particulieren hebben zich toen ingezet om van het bedrijf een museum te maken. Vooral door de belangeloze hulp van veel vrijwilligers is dit gelukt. De foto's in de Stadsboerderij Grolle laten duidelijk zien hoeveel werk er is verricht om de oude stoomhoutzagerij om te bouwen tot een museum. Tot op de dag van vandaag is dit museum erg populair. Mocht u de expositie in de Stadsboerderij Grolle hebben bezocht en wilt u de stoomhoutzagerij werkelijk in bedrijf zien, dan kan dat. Op een aantal dagen per jaar is het museum Stoomhoutzagerij Nahuis voor het publiek geopend. De data van deze zogenaamde draaidagen kunt u vinden op www.stoomzagerij.nl.

Tot 8 juli kunt u nog de foto-expositie van Truus Stotteler bewonderen. Velen hebben dit al gedaan en de reacties zijn erg positief en enthousiast. Dus mis deze laatste kans niet, een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van amateurfotograaf Truus Stotteler. Laat u verrassen door het vaak uitzonderlijk mooie resultaat dat Truus uit haar camera haalt. De Stadsboerderij Grolle is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. De entree is 2,00 euro, maar daarvoor krijgt u ook een lekker kopje koffie, thee of een glaasje fris. Ook inbegrepen is een rondleiding door dit historische pand. Het adres van de Stadsboerderij Grolle is Notenboomstraat 15 in Groenlo. Zie ook onze website www.stadsboerderijgrolle.nl en u kunt ons vinden op Facebook.Ander nieuws