Header image

“Napoleon is de schuld van alles”

LIEVELDE - Op vrijdag 27 december wordt de gezamenlijke midwinteravond gehouden van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland, Kulturkreis Schloss Raesfeld en Dialectkring Achterhook en Liemers. “Napoleon is de schuld van alles” ofwel “Napoleon ist an allem Schuld” is de pakkende titel van een oorspronkelijk in 1938 uitgebrachte satirische film van Kurt Götz. Op de midwinteravond willen we het thema echter niet satirisch benaderen, maar de Napoleontische tijd belichten als een belangrijke ommekeer in onze geschiedenis. Het is tweehonderd jaar geleden dat ons gebied door de Kozakken werd bevrijd van de Franse bezetting. Hoewel het een relatief korte periode betrof, heeft de Franse tijd grote invloed gehad op het leven aan beide zijden van de grens, tot aan de dag van vandaag. Voor deze bijzondere winteravond tussen Kerst en Oud en Nieuw hebben we een sfeervol programma gemaakt. Bij het haardvuur van Erve Kots doen we een terugblik op wat er is gebeurd aan de hand van een stukje geschiedenis, oude verhalen en passende muziek uit die tijd.

Christiane Rems (Sopraan) en Bernd Sikora (Piano) brengen Duits-Franse liederen ten gehore. Enkele teksten en melodieën zijn van de hand van bekende dichters en componisten zoals Goethe, Eichendorff, Uhland, Chamisso, Beethoven en Silcher, andere zijn afkomstig uit de volksmuziek en anonieme bronnen.

De geschiedenis wordt belicht door Hans de Beukelaer (Aalten), dr. Tim Sodmann (Oeding)en de heer en mevrouw Elling (Vreden). Oude verhalen worden voorgedragen in de streektaal door Hans de Graaf (Aalten) en Doris Homolka (Bocholt). Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en dr. Tim Sodmann verzorgen resp. een Nederlandse en Duitse boekentafel. Iedereen is welkom. Het programma begint om 19.30 uur, zaal open vanaf 18.45 uur. Locatie: Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde. De entreeprijs is € 10,00 inclusief koffie met een “knieperken”.Ander nieuws