Header image

Excelsior’s Music Factory: een fabriek waar muziek in zit

WINTERSWIJK - Excelsior timmert hard aan de weg om op woensdagavond 25 juni een uniek concert te verzorgen op een minstens zo unieke locatie. Een voormalige opslaghal van Timmerfabriek H.J. Slotboom in Winterswijk zal in bedrijf worden genomen door de slagwerkgroep en het orkest van Excelsior. De hal waar vroeger het geluid van zagen, machines en heftrucks klonk, zal worden gevuld met de klanken van trompetten, klarinetten, trommels en fluiten. Op deze karakteristieke locatie met een eigentijdse industriële look zullen beide onderdelen van Excelsior een fraai concert op de ‘planken’ brengen.

Het eerste deel van het concert wordt verzorgd door de slagwerkgroep van Excelsior. De slagwerkers tikken en timmeren er flink op los, maar ook sfeervolle, melodieuze slagwerkmuziek wordt niet overgeslagen. Eén van de werken die de slagwerkgroep zal spelen is het imposante ‘The Big Earthquake’. Het muziekstuk is gebaseerd op de grote Japanse aardbeving bij Sagami Bay in 1923.

Na de pauze, waarin er gelegenheid is om een drankje te drinken, neemt het orkest van Excelsior het publiek mee overzee, met muziek uit Engeland en Ierland. Met het prachtig klinkende stuk ‘The Sword and the Crown’ wordt het verhaal verteld van de heldhaftige strijd tussen Engeland en Frankrijk. De zangpassages, die de orkestleden zelf voor hun rekening nemen, zullen prachtig tot hun recht komen in de akoestische ruimte. Voor het heldhaftige thema wordt onder meer gebruik gemaakt van maar liefst acht pauken.

Een lege fabriekshal ombouwen tot concertzaal vraagt veel creativiteit en technisch inzicht. Gelukkig is hiervoor de perfecte sponsor gevonden. Harold Koopman van Koopman Verhuur biedt zijn diensten aan in de vorm van hoogwerkers, verlichting, kabels en nog veel meer. De hal zal worden omgetoverd tot een perfecte concertlocatie, waarbij een mooie akoestiek tot stand zal worden gebracht, natuurlijk met behoud van de industriële uitstraling van het pand.

Het concert begint om 20.00 uur. De fabriek aan de Industrieweg 1 heropent haar deuren om 19.30 uur. De entree is gratis, maar een vrije gift wordt op prijs gesteld. Sanitaire voorzieningen zullen aanwezig zijn.Ander nieuws